Uitbenen varkensvlees

Als vakman wil je kwalitatief goed varkensvlees leveren aan je klant. Dit betekent professioneel uitsnijden, uitbenen, afzwoerden en verdelen van een half varken. En ervoor zorgen dat het economisch rendement hoog is door weinig indroog-, snij- en waardeverlies.

Terug naar overzicht met alle trainingen

Als vakman leer je dit alles bij deze training en leg je de basis voor de verschillende seizoens- of eindbestemmingen van delen van het halve varken.

Voor wie?

De training is voor iedereen die het vakmanschap van uitbener varkensvlees wil leren.

Benodigde voorkennis of ervaring

Voor deze training heb je geen specifieke voorkennis nodig.

Let op: In deze cursus wordt enkel aandacht besteed aan het uitbenen van varkensvlees. Ben je specifiek opzoek naar de cursus over het uitbenen van rundvlees, klik dan hier.

Aanpak

In 4 trainingsdagen leer je de vaardigheden van het uitbenen van alle varkensonderdelen met de theoretische kennis die hoort bij het uitbenen, bewerken en herkennen/bestemmen van de vleesdelen. Vanzelfsprekend krijgen zaken als hygiënisch en veilig werken de nodige aandacht. De training wordt klassikaal gegeven en tevens wordt er gebruik gemaakt van een e-learningprogramma.

Op de vijfde dag van deze training sluit je af met een praktijk- en theorie-examen. Je ontvangt een door de branche erkend SVO-certificaat.

Je resultaat

  • Je weet hoe je de productkwaliteit en het rendement van het varkensvlees door de juiste bewerking kunt verbeteren
  • Je kunt vleesdelen optimaal verwaarden door de juiste productiemethode toe te passen
  • Je past zelfstandig de juiste snijtechnieken toe op de onderdelen van een half varken
  • Je hanteert de juiste snitten in relatie tot de gewenste eindproducten tot en met de grote verdeling (3e snit)
uitbener
varkensvlees
productkwaliteit
varken
verdelen