Het roken van Vis

Al toen de mens als visser, jager en verzamelaar aan voedsel kwam, bestond de behoefte om voedsel langer te kunnen bewaren (conserveren). Dit was nodig omdat voedsel niet altijd in dezelfde kwaliteit en hoeveelheid beschikbaar was. Dit geldt zeker voor vis; in sommige jaargetijden overvloedig aanwezig, maar op andere momenten nauwelijks te vangen. Bewaarmethodes werden bedacht om voedsel langer goed te houden. Zo is het roken van voedsel, waaronder vis ontstaan. Simpelweg een conserveringsmethode om het langer te kunnen bewaren.

Terug naar overzicht met alle trainingen

Vis roken anno nu

Vandaag de dag is het roken van voedsel niet meer nodig als conserveringsmethode, maar wordt gerookte vis meer en meer als een delicatesse ervaren. Professionele industriële rokerijen doen hun best om aan de vraag naar gerookte vis te voldoen. Ook zien we een steeds grotere groep van ‘lekkerbekken’, die het leuk vinden om hobbymatig zelf vis te roken.

 

Opbouw training

Eerste dagdeel (4 uur) van de module is vooral theorie, wat wordt afgesloten met een herkenning/proeftafel van 20 gerookte vissoorten. Dagdeel twee is vooral praktijk. Dan wordt er daadwerkelijk vis voorbereid en gerookt. In de tijd dat de vis in de rookkast hangt wordt niet gewacht, maar gaan we aan de slag met praktijkonderdelen en nog een stukje theorie.

 

Voor wie?

Visgroothandels, viskraam medewerkers, viswinkelmedewerkers, hobbyisten, kortom iedereen die met het roken van vis bezig is of het wil leren.

 

Benodigde voorkennis of ervaring

Basiskennis is voldoende.

 

Aanpak

Vakmodule Vis roken 2 x 1 dagdeel van 4 uur.

Totaal van 8 uur verdeeld over twee middag/avonden.

Afsluiting met een theorietoets voor een officieel certificaat, erkend door de VNV.

 

Prijs

€ 495,-

Je resultaat

  • Je hebt kennis over de stappen in het rookproces van vis
  • Je kunt 20 gerookte vissoorten herkennen
  • Je weet welke soorten geschikt zijn voor het roken
  • Je kent de definitie van vis roken definitie en de verschillende rookmethodes
  • Je kent de verschillende houtsoorten en de toepassingen in het rookproces
Vis
Roken
Ambacht
Paling
Koud roken
Warm roken